BLOG
Evropský festival kreativity, technologie a inovací, který nás oslovil pro vedení workshopu malování na porcelán.
Nejdřív, když jsme s Andulkou viděly všechny ty úžasný roboty, vynálezy a “kluky elektronky”, tak jsme se bály, že budeme s barvičkama a porcelánem trochu za Popelky. 😅
To jsme ještě nevěděly, jaká tvůrčí smršť se na nás žene! Oba dva dny jste nás vybraly ještě před koncem akce! Mám pocit, že ani kamion podšálků by nebyl dost. 😀
Bylo to úžasné, inspirativní a moc díky za skvělou péči organizátorům!
Takhle jsme se měly.
15. června 2024, 10:00 – 16. června 2024, 18:00
Chemnitz, Brückenstraße, 09111 Chemnitz, Německo
Kde všude seženete porcelán z mé dílny?
No přece tady. :)
Praha:
Veletržní 48
Jediná má v repertoátu také mé vintage kousky.
Na Poříčí 26 - Pasáž Archa
Vinohradská 74
Olomouc:
Sokolská 22
Plzeň:
Presslova 14 - Tržnice DEPO
Krátkodobě:
České Budějovice:
Panská 207/4
Jak už možná víte, v srpnu se nám narodil malý Toníček. A to je důvod, proč letos vařím a maluju na jedné jediné akci, a to na Dyzajn marketu Zima!
A protože je to jediná akce, mám čas se na ní pořádně připravit. :D
Pokud jste z Prahy, můžete si vybrané zboží vyzvednout na Dyzajn marketu 15. a 16.12. mezi 10 a 19 hodinou před Národním divadlem. Stačí do poznámky k objednávce napsat "vyzvednu na Dyzajn marketu".
Proč by vás to mělo zajímat?
♥ Je to jediný způsob, jak si něco objednat a ušetřit peníze za poštovné a nervy, jestli vám balíček přijde do Vánoc.
Pokud mě sledujete na Facebooku nebo Instagramu:
♥ Plánuju na některé zboží slevy, což je premiéra. :D Zlevněné kousky budou k dispozici jen při předobjednávce. Tzn. zde můžete objednat, po domluvě zaplatit a vyzvednout na Dyzajn marketu.
♥ Budu postupně zveřejňovat různé porcelánové kousky, které na eshopu nenajdete. Nové i vintage.
♥ A nakonec to nejlepší... Ke každé předobjednávce porcelánový vánoční dáreček!
Těším se na vaše zprávy a doufám, že budete spokojení!
Jíťa
Je o mně známo, že mám ráda ekologicky udržitelné věci, recyklaci, upcykling, lokální produkty atd. (To mě taky dovedlo k vintage porcelánu, teda kromě toho, že je prostě krásnej, to se ví).
A proto dlouhodobě řeším téma balení balíčků, které si objednáváte z eshopu.
Mám samozřejmě krabičky nové, stejně jako bublinkové fólie atd. Jenže použít tolik materiálu jen jednou, to mi přijde jako zbytečné plýtvání. Proto když se dostanu k nějaké pevné krabici, ráda jí využiju a věřím, že vás krabice od mixéru nebo rychlovarky neurazí, ale třeba v tom taky uvidíte snahu neplývat papírem.
No a teď mám nový objev, kterým se dají částečně nahradit fólie a ty tuny plastu. Skartovaný papír.
Ano, mně stačí ke štěstí málo. Ale malý krůčky dají dohromady velký skok.
Trvalo mi to klasicky měsíc, než jsem se to rozhodla uveřejnit, ale co. :)
V dubnu mě pozvali na PechaKucha Night do Olomouce. Tématem byl design a móda. Tenhle specifický formát přednášek (20 fotek, na každou máte 20 vteřin) sleduju už hodně dlouho a přišlo mi úplně neuvěřitelný, že budu stát na pódiu. Akce probíhala ve stylovém Divadle na cucky, a když jsem viděla, kdo se mnou bude přednášet, říkala jsem si, co já tady sakra jako dělám??
Ostatní přednášející byli bravurní, jejich prezentace vypadaly jako vyprecizované katalogy. Umělecká škola tam, zahraniční spolupráce tady, ceny z uměleckých soutěží. No a pak jsem přišla na řadu já s prezentací, kde byli mimo jiné fotky z mobilu (protože prostě nejlíp mapovaly můj příběh), moje umělecká škola je žádná, vyhrané soutěže podnikatelské. Ale co, tak to prostě je. Připadala jsem si jako praktikujíci laik mezi profesionály. ALE! Důležité je, aby nás tyhle zážitky neubíjely, ale naopak posouvaly! Publikum bylo s mým výstupem spokojené, několikrát jsem je rozesmála (zaplaťpánbůh za pohodovou atmosféru) a já si zapsala několik postřehů, jak mohu zlepšit svoji práci (v první řadě je to pořádný foťák a světla :))) Takže moje resumé - nebojme se výzev a pojďme do nich po hlavě! :)
A kdo tam se mnou prezentoval? Jen namátkou, ať pochopíte sami...
designér Oldřich Vojta, který například spolupracoval s Manolem Blahnikem. Ano, TÍM Manolem Blahnikem.
a spousta dalších.
Fotky vyfotil Jakub Stratil pro PechaKucha Night Olomouc.
Mrkvový dort patří všeobecně mezi ty nejoblíbenější a receptů je všude spousta. Ale když už jsem se pustila do pečení, tak se s vámi podělím o ten můj. :)
Všechno jedu na míru hrnku. Zmíněné množství mi skvěle vyšlo na koláčovku o průměru 21 cm.
(Konkrétně tuhle: http://www.varimvatelieru.cz/zapekaciakolacovemisy/kolacova-misa-lecba-lesem-2/ )
Ingredience:
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
4 vejce
1 a čtvrt hrnku oleje
1 a čtvrt hrnku třtinového cukru
2 pytlíky vanilkového cukru
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku do perníku
1/2 lžičky soli
3 hrnky nastrouhané mrkve (já jí strouhám na hrubo)
1 hrnek vlašských ořechů
Poleva:
400 gramů pomazánkového másla (odpovídá dvou balením)
1,5 hrnku moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
Postup:
Vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme suché přísady a olej a promícháme. Nakonec přimícháme nastrouhanou mrkev a ořechy. Já ořechy nijak nedrtila, dala jsem tam celé půlky a krásně v tom křupou. Do koláčové formy dáme pečící papír a smés na to vylijeme. Pečeme cca 1h 175stupnů. Dort necháme vychladnout a potřeme polevou. (Tam jen smícháme všechny přísady. :)) Já to ještě ozdobila sušenýma brusinkama, ale asi to ani není potřeba.
Nedostižné cukroví peče moje maminka, takže já jsem se pustila do sůloví. Taky jsem se tomu pojmu divila, ale fakt se tomu tak říká.
Výhoda je, že se to dá zobat celý rok.. K vínu a tak.. ;)
-
hladká mouka 100 g
-
máslo 100 g
-
špetka soli
-
špetka pepře
-
parmezán, nastrouhaný najemno 100 g
-
vejce 1 ks
-
tymián na posypání
Troubu předehřejeme na 180 °. Smícháme mouku, máslo, sůl, pepř a parmezán. Spojíme v těsto. Těsto rozválíme na tenký plát (já si trochu pomoučila podložku) a vykrájíme oblíbené tvary. Dáme na plech, potřeme našlehaným vejcem, posypeme tymiánem a pečeme 10 minut až to bude hezky zlaté.
Krásně to voní a ještě líp to chutná.